Showcases


Drentse bedrijven laten mooie ontwikkelingen en producten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zien. Goed voorbereid op pad? Bekijk de bedrijven en stippel jouw route uit!

Vepa

Vepa heeft zich sinds 1951 ontwikkeld tot één van de meest duurzame kantoor- en projectmeubelfabrikanten van Nederland. Zij staan er met verschillende showcases:

Blue Finn; van operatie afval naar circulaire stoelenserie

‘In Nederlandse ziekenhuizen wordt ieder jaar duizenden kilo’s aan Bluewrap gebruikt en weggegooid. Zonde! Dat vinden wij. Dat vinden de ziekenhuizen. Dat vinden onze ketenpartners. Hoe mooi is het dat we deze reststroom nu met zes ketenpartners upcyclen naar een stoel die weer in het ziekenhuis – maar ook daarbuiten – gebruikt kan worden.  Zo maken we weer een cirkel rond!

Hemp, Renewable Material of the Year

Met de ultieme circulaire en biobased gebaseerde Hemp stoelenserie is Vepa in het bezit van de prestigieuze Innovation Award: Renewable Material of the Year. De Hemp stoelencollectie betreft de ultieme invulling van de ambities van Vepa, 100% circulair, hernieuwbaar materiaal en geen milieubelasting. De kuip van Hemp is gemaakt van henneprestanten en hars die volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar is. In de ontwikkeling van de Hemp is intensief samengewerkt met onder andere Plantics, de Universiteit van Amsterdam en Hempflax.

Plastic Whale Collection; Stop talking. Let’s start doing!

Vanuit deze gedachte komen Vepa en Plastic Whale samen in actie tegen het plasticprobleem. Plastic Whale by Vepa is circulair kantoormeubilair gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. Plastic Whale zorgt voor de belangrijkste grondstof: de PET-flessen. Vepa is verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling en productie van deze circulaire meubellijn.

Senbis

Bij Senbis Polymer Innovations B.V. doen ze hele toffe dingen. Zij houden zich bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van alternatieven voor plastic. Deze producten worden gemaakt uit afbreekbare bioplastics voor toepassingen die gewoonlijk leiden tot plasticvervuiling in de natuur. Senbis heeft een uitgebreid polymeerlaboratorium, een pilot plant en een productiehal. Kijk vooral ook even op hun website als je hier meer over wilt lezen.

Alfa college

Het Alfa-college is een ROC voor Noord- en Oost-Nederland waar je terecht kunt voor een mbo-opleiding, educatief traject of een bedrijfsopleiding. We laten je graag onze best practises op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zien van de afgelopen drie jaren.

Saab Youngtimers & Cement

Twee circulaire bedrijven, de koplopers van Meppel, hebben elkaar gevonden bij het evenement Meppel Onderneemt Circulair. Samen presenteren ze een uniek concept: Circulaire auto's op bio-ethanol!

Schouwburg Ogterop

Ogterop bouwt aan verbeelding. De gemeente Meppel wil circulair bouwen bij de vernieuwbouw van schouwburg Ogterop. Ook met het werk zelf is de duurzame ambitie duidelijk: de aanpak van Ogterop moet een icoonproject op het gebied van circulair bouwen worden.

Collectief Circulair Westerveld (CCW)

Het creëren van een duurzame samenleving door het stimuleren van circulair produceren en consumeren in de gemeente Westerveld.

Stichting Technasium netwerk Drenthe

Het technasium is er voor leerlingen die graag samen met anderen ingewikkelde praktische problemen oplossen. Het heeft alles te maken met vindingrijkheid en techniek. We verbinden denken en doen met elkaar.

Onze leerlingen presenteren tijdens Festival Route Circulair het resultaat van een hackethon gericht op duurzaamheid: Scholenchallenge 'Wij hebben de toekomst'. Benieuwd naar de resultaten? Kom dan naar onze stand!

Boerderij van de toekomst door Terra MBO en Drenthe College op het Festival Route Circulair.

Eerste en tweedejaars Agro-studenten en technische studenten van Terra MBO en Drenthe College (verschillende niveaus) maken tijdens het evenement kennis met innovaties van verschillende bedrijven.

Fuhler BV

Fuhler BV uit Emmen heeft als één van de eersten ter wereld een New Holland tractor op waterstof aangeschaft. Een prachtige toevoeging op hun machine- en wagenpark om vooruitstrevend te blijven in het reduceren van de CO-2 uitstoot. Tijdens Festival Route Circulair geven ze jou graag meer inzicht en informatie in het werken en gebruiken van machines met waterstof.

Gea Farm Technologies

GEA Farm Technologies staat met geautomatiseerde melk- en voersystemen voor efficiëntie en duurzaamheid op het moderne melkveebedrijf, waarbij dierenwelzijn en duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Onze unieke melkrobot is aanwezig op Festival Route Circulair, evenals een promotie van onze laatste innovatie; het automatisch voersysteem. Farming for the future.

BBLeap Simulatoren van Terra

Demonstratie modellen waarbij met water wordt gedemonstreerd hoe er wordt gespoten met innovatieve, duurzame techniek.

Simulatoren van Terra!

De simulatoren zijn voorzien van 4 grote beeldschermen, bewegende stoel, bedieningshandels, stuur en pedalen.

Agrifirm & Doorgrond

Uitleg/workshop over het plaatsspecifiek toedienen van middelen en de rol van Agrifirm in dit geheel. En kom kijken naar de spotspraymachine Ecorobotix ARA. De 6 meter brede cameragestuurde spuitmachine wordt gebruikt om aardappelopslag in suikerbieten te bestrijden.

Huizing Harvest

HuizingHarvest uit Emmen is dienstverlener in de internationale agrarische sector en richt zich op de personele én de technische kant.

Eén van de machines die HuizingHarvest zelf ontwikkelde is de agrobotix, een autonome combine. Tijdens Festival Route Circulair vertellen ze je er graag meer over!

Tijms Mechanisatie / Gerrits Zwinderen

Duurzame, water besparende landbouw irrigatie en fertigatie.

Opnieuw

Bij Opnieuw heeft ieder product een uniek verhaal. Door van gebruikte materialen prachtige nieuwe meubels te ontwikkelen en afgedankte meubels een nieuw leven te geven. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. Zo maken ze tafels van treinonderdelen en lampenkappen van gerecycled plastic. Kortom, 100% circulair kantoormeubilair!

Kom een kijkje nemen en laat je inspireren!

NHL Stenden - Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing

Het motto van het Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing is “Doing more and better with less”. Op de beurs willen we laten zien wat wij, aan de hand van slimme innovatieve productieprocessen, kunnen bijdrage aan een circulaire wereld.

Zo laten we voorbeelden zien van, met gerecyclede en biobased materialen, groot ge3Dprinte producten.

Ook laten in een demo-opstelling zien hoe we een machine met behulp van sensoren kunnen bewaken om op deze manier het onderhoud beter kunnen plannen en de levensduur van de machine optimaal kunnen verlengen.

NHL Stenden - Lectoraat Circular Plastics

In het kunststoflab in Emmen staat twee reactoren gebroederlijk naast elkaar. Van buiten lijken ze op elkaar, maar hun innerlijk is compleet verschillend: in de linker worden nieuwe kunststoffen gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen, terwijl in de rechter juist plastic- en textiel afval wordt gerecycled. Met deze apparatuur kunnen we de kunststofkringloop op labschaal onderzoeken, samen met studenten en bedrijven.

Meer weten? Kom naar Festival Route Circulair!

Circle of Food (NICE)

Ervaren van de (deel)oplossing | proeven, ruiken, zien. 
In de wereld van Circle of Food bestaat afval niet, afval is een grondstof. Onze missie is om het circulaire voedselsysteem de standaard maken. Dit doen we met verschillende projecten. Onder andere door het ontwikkelen van nieuwe producten, aan bieden van opleidingstrajecten en ondersteunen bij initiatieven binnen de korte voedselketen.

Ecoras

Wij zijn Ecoras! En wij vinden dat afval niet hoeft te bestaan. En dat het de hoogste tijd is om anders en zorgvuldiger om te gaan met onze grondstoffen. Niet langer de aarde uitputten, maar systemen circulair ontwerpen en inrichten. Op een praktische en toepasbare manier. Zodat we binnen afzienbare tijd een circulaire economie realiseren die bijdraagt aan een leefbare planeet.

Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE)

NICE werkt aan vraagstukken, op het gebied van Circulaire Economie, van overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers. Met als belangrijkste doel samen de transitie naar de circulaire economie versnellen. Zo werken we samen met de gemeente Meppel om de buitendienst van Meppel meest circulaire buitendienst van Nederland te worden!

Dutch TechZone

Dutch TechZone is dé regio voor de maakindustrie in Europa. Samen produceren we op slimme en duurzame wijze in de breedste zin van het woord. In Dutch TechZone werken we samen, inspireren we elkaar, delen we kennis en creëren we het ultieme ondernemersklimaat om door te groeien. Zo bouwen we aan een veerkrachtige regio die zich blijft ontwikkelen.

DOC33

Waar duurzaamheid een gezamenlijke missie wordt. DOC33
DOC33 is het duurzaam ontwikkelcentrum dat gelooft in de kracht van praktische innovatie: innoveren door te doen. Dé fysieke hotspot waar je op het gebied van circulair bouwen en energietransitie in de gebouwde omgeving kunt experimenteren, ontdekken en beleven. Waar innovatieve denkers en doeners elkaar ontmoeten en versterken. Met als doel meerwaarde toe te voegen aan een betere en duurzame wereld. Voor nu en voor een nog betere toekomst straks.

Gemeente Emmen

Gemeente Emmen zet samen met regionale partners in op het realiseren van een circulaire economie. Een economie zonder verspilling van grondstoffen en met maximaal hergebruik van grondstoffen. Een economie gericht op het terugbrengen van stikstof en CO2 uitstoot door vergroening van producten en productieprocessen. Kom ons opzoeken op de beursvloer en leer meer over het kaderplan ‘van afval naar grondstof’, wordt geïnspireerd door het circulaire Rensenlab en denk met ons mee over de realisatie van een actieplan Circulaire Economie.